Не само наркотиците, алкохолът, сексът и хазартът предизвикват пристрастяване. Нашите връзки

...
Не само наркотиците, алкохолът, сексът и хазартът предизвикват пристрастяване. Нашите връзки
Коментари Харесай

Как да действаме, ако се “пристрастим“ към някого

Не единствено опиатите, алкохолът, сексът и хазартът провокират пристрастяване. 

Нашите връзки и взаимоотношения също могат да ни слагат в обстановка на взаимозависимост и липса на надзор. Когато се пристрастим към даден човек, ние се отхвърляме от достолепието си и страдаме. 

Защо се случва това и какво можем да създадем по въпроса?

Основна първа стъпка е да признаем, че сме станали пристрастени към обещано лице. Когато това се случи, нормално са налице следните характеристики:
Другият човек става център на вниманието и живота ви.Приемате позиция на подчинение. Вие сте склонни да угаждате на другия във всичко, като оставяте себе си настрани.Вие изоставяте вашите занимания и обществени взаимоотношения, с цел да се съобразите с това, което другият човек желае от вас.Постоянно изисквате внимание и любов. Вие идеализирате другия човек, до момента в който обезценявате себе си и се смятате за по-низши в разнообразни аспекти.Въпреки обстоятелството, че страдате в тази връзка, самата концепция, че тя може да завърши, наподобява пагубна за вас. 
Ето няколко съвета, с които да се справите с „ пристрастяването “ към даден човек:

Разрешете казуса вътре в себе си

Вашата любовна взаимозависимост в действителност няма нищо общо с този съответен човек, който е ваш сътрудник през днешния ден. Произходът на казуса е във вас, както и решението. Затова работете върху личните си прочувствени проблеми, като анализирате какво ви е довело до тях и по какъв начин можете да ги излекувате по подобаващ метод.

Разбирайки, че привързаността ви към този човек не е огромна обич, а мощен боязън, произлизащ от вътрешния ви дискомфорт, ще можете да започнете да виждате действителността с други очи. Въпреки това може да се нуждаете от професионална поддръжка, с цел да осъзнаете това.

Променете метода си на свързване с индивида

Ако желаете да възвърнете прочувствената си самостоятелност, започнете, като измененията някои от методите си за свързване. Например, спрете да търсите непрекъснато утешение с непрестанни въпроси. Опитайте се да не се оплаквате.

Научете се да поддържате връзка по здравословен метод и да осъзнавате всички тези дейности, които правите заради липса и потребност. Време е да изградите лична сигурност и да не основавате щастието си на думите или дейностите на другия.

Гледайте вътрешния си разговор

Ако изследвате мислите си, ще ви бъде доста елементарно да осъзнаете зависимостта си, защото ще намерите повтарящи се изречения като следното:
„ Не мога да пребивавам без този човек. “ „ Нуждая се от него. “ „ Това е единственото нещо, което имам. “ „ Не знам какво бих направил/а, в случай че ме напусне, не мога да го понеса. “
Тези изрази, които си повтаряте, единствено ускоряват казуса. Затова започнете да ги замествате с по-подходящи мисли, които укрепват вашето самочувствие и ви дават мощ.

Научете се да приоритизирате и да поставяте ограничавания

Страхът от занемаряване може да ви накара да заемете доста покорна позиция, само че това не е здравословно. Човек би трябвало да ви обича поради това, което сте, а не поради това, което вършиме за него.

Дайте път на заниманията и контактите си

Много постоянно се случва прочувствената взаимозависимост да накара хората да се съсредоточат толкоз доста върху колегата си, че в последна сметка да подценяват всички други аспекти от живота си. Препоръчително е да имате своята самостоятелност, ползи и други взаимоотношения, на които да се наслаждавате.

Още от създателя:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР